Midden-Brabant Poort Omloop

Het klapstuk van het wielerevenement is de Midden-Brabant Poort Omloop (UCI Men Elite 1.2) die gelijktijdig met het criterium wordt verreden. Door de coronabeperkingen maakte deze wegwedstrijd in 2020 en 2021 pas op de plaats. Afgelopen jaar kon de wedstrijd gelukkig weer plaatsvinden met Martin Pluto als verrassende winnaar.

Kansen geven aan jonge talenten op een typisch Nederlands parcours met veel draaien en keren en niets ontziende kasseienstroken is waar de Midden-Brabant Poort Omloop voor staat. De namen van eerdere winnaars spreken wat dat betreft voor zich. Julius van den Berg en Arvid de Kleijn hebben mede dankzij hun overwinningen in Gilze inmiddels een mooie profcarrière.

Nieuw parcours

Het parcours van de Midden-Brabant Poort Omloop is sinds 2022 gewijzigd. De renners krijgen na het startschot in Gilze, drie maal een grote ronde van ca. 55 km voor de kiezen die door de grensstreek voert en doet denken aan de Vlaamse klassiekers, inclusief 2 kasseienstroken. Hierna volgen drie plaatselijke finalerondjes (ruim 7 km) die garant staan voor een spectaculaire ontknoping van een van Brabants mooiste wegwedstrijden.

Zie hieronder het vernieuwde parcours van de MBPO.  Link naar parcours Midden-Brabant Poort Omloop 2023 in Google Maps

Holland Cup

Zes jaar geleden beleefde Gilze de internationale primeur van de Midden-Brabant Poort Omloop. Bijna 200 (semi-)professionele renners afkomstig uit o.a. Bolivia, Australië, Zuid-Korea en Groot-Brittannië zorgden samen met de Nederlandse wielertop, voor een spannende wedstrijd en bloedstollende finale. De wereldwielerbond UCI was onder de indruk van de organisatie en sfeer in het ‘wielergekke’ Gilze. Logisch dat de Midden-Brabant Poort Omloop onderdeel werd van Holland Cup. Een jonge competitie die door gerenommeerde wedstrijden is geïntroduceerd om krachten te bundelen en meer (media-) aandacht te genereren. Die opzet lijkt geslaagd gezien de bekendheid en goodwill die de Holland Cup in korte tijd heeft gekregen. De live TV uitzendingen op regionale zenders en uitgebreide samenvattingen op Eurosport hebben daar zeker aan bijgedragen.

Programma Holland Cup:

Zaterdag 4 maart 2023 – Ster van Zwolle
Zondag 12 maart 2023 – Dorpenomloop Rucphen
Zaterdag 5 april 2023 – Arno Wallaard Memorial
Zaterdag 2 mei 2023 – Ronde van Overijssel
Zondag 2 juli 2023 – Midden-Brabant Poort Omloop
Zondag 27 augustus 2023 – Ronde van de Achterhoek

English Version

After only a few years, the cycling classic Midden-Brabant Poort Omloop has reached a respected spot on the Dutch cycling calendar. With a solid budget, multi-year sponsorship partners and an ambitious organization, steps are taken forward every year. The upcoming edition is again part of a new international competition. A number of renowned Dutch UCI 1.2 races have joined forces and launched the Holland Cup. Thanks to the joint approach, most of these professional races will be broadcast live on the internet and regional TV channels, including extensive TV summaries on Eurosport. Therefore, on Sunday July 2 a strong, international and professional cycling peloton can be seen in Gilze. In cooperation with Bureau Cycling Service, the organization strives to get strong European continental teams, official training teams (U23) and hopefully some pro-continental teams to the start.

The eleventh edition of the Midden-Brabant Poort Omloop takes place on a varied course. Each year the narrow roads, tricky cobbled sections and long windy roads provide a selective race with an exciting final.

The start of the race is on the “Bisschop de Vetplein” in Gilze. The peloton will pass six times this nice central square, which is also included in the course of the criterium. After the final with three local laps and almost 200 km, the finish is expected in Gilze around 17:30.

De Midden-Brabant Poort Omloop; een jonge ‘klassieker’

In de nazomer van 2010 bereikte een verzoek van de KNWU de Organisatie van het Wielerweekend Gilze. Men was op zoek naar een nieuwe wedstrijd voor de nationale clubcompetitie in 2011. Naar aanleiding van het succesvolle criterium “Hart van Gilze”, leek het voor de hand te liggen een dergelijke wedstrijd ook in Gilze te organiseren.

Vereerd met dit verzoek, werd na kort beraad besloten deze ‘handschoen op te pakken’. Op 10 juli 2011 kon Gilze dan ook genieten van een heuse wielerklassieker door het mooie (midden) Brabant. Na een spannende finale was het Erik Jan Kooiman die solo de finish passeerde, net voor het aanstormende peloton. Historie was daarmee geschreven. In de jaren daarna is de Midden-Brabant Poort Omloop als wegwedstrijd verder gegroeid en vaste waarde geworden op de (internationale) wielerkalender. Graag willen we in Gilze met deze wedstrijd en deelname aan de Holland Cup, een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van Nederlandse wielertalenten.

Winnaars Midden-Brabant Poort Omloop:

2011 – Erik Jan Kooijman
2012 – Erik Jan Kooijman
2013 – Sander Oostlander
2014 – Tom Vermeer
2015 – Twan Brusselman
2016 – Jens te Stroet
2017 – Jaap Kooijman
2018 – Julius van den Berg
2019 – Arvid de Kleijn
2022 – Martin Pluto