Top wielerevenement in Gilze

De 10e editie van het Wielerweekend Gilze heeft alle verwachtingen overtroffen. Deze conclusie mogen we best trekken na een enerverend evenement vol mooie wedstrijden, veel publiek en een geweldige ambiance op het horecaplein rond start en finish.

Ploegentijdrit

De bevestiging dat Gilze een echt wielerdorp is werd op 15 en 16 juni nog maar eens bewezen. Wat te denken van de vele lokale ploegen die op zaterdag op het grote startpodium stonden tijdens de ploegentijdrit. Daaronder ook twee jeugdploegen die speciaal voor deze gelegenheid waren samengesteld. Ondanks de regen die aan het begin van de middag nog enigszins een spelbreker was, leverden zij een geweldige prestatie en ontroerden daarmee het publiek. Dat moet ook zeker gezegd worden van de lokale kleppers van TT Smits. Voor de vierde keer op rij wonnen zij de ploegentijdrit in een gemiddelde dat zelfs hoger was dan de winnaar van het afsluitende blok met officiële wedstrijdteams. Dat deze semi professionals in de stromende regen moesten starten, doet niet niets af aan de fraaie prestatie van TT Smits. Er was dan ook genoeg stof tot napraten tijdens de “Avondettape” op het gezellige horecaplein. Nachtwerk zat er voor de Organisatie helaas niet in want op zondag stond nog een overvol programma te wachten.

Hart van Gilze

De opening was dit jaar voor de dames. Minke Slingerland liet haar fanclub in de ‘flaaauwe bocht’ niet in steek. Op indrukwekkende was ze opnieuw de sterkste in het Hart van Gilze en liet ze het peloton het nakijken.

Dernykoers

Direct nadat de 22 ploegen van de internationale wedstrijd de Midden-Brabant Poort Omloop waren vertrokken voor de klassieker over bijna 200 km, maakte Gilze zich op voor een bijzondere wedstrijd. De karakteristieke gangmakers op hun ronkende derny’s met in hun kielzog 13 gerenommeerde oud-professionals, zorgden voor een niet alledaags spektakel. Na twee boeiende manches waren niet alleen de tanks van de derny’s leeg, ook de renners hadden alles gegeven met een erepodium van formaat als resultaat. Erik Breukink met gangmaker Ron Zijlaard mochten op de hoogste trede plaatsnemen, voor Jean-Paul van Poppel en Maarten den Bakker. De surprise van het wielerweekend was meer dan geslaagd. Het andere spektakelstuk moest daarna nog starten.

Open Gils Kampioenschap

Het publiek dat inmiddels rijen dik op “De Tip” stond, ging eens goed staan voor het Open Gils Kampioenschap. Bijna 40 renners uit Gilze en omgeving stonden aan de start en lieten de benen spreken. Direct na de drie neutralisatierondes was duidelijk dat ‘de mannen’ van TT Smits iets van plan waren. Door de snelheid in het peloton ongekend hoog te houden werd het een ware slijtageslag. Een voor een haakten renners af. De laatste 4 rondes bestond de kopgroep dan ook nog alleen uit 4 sterke renners van TT Smits. Samen gingen zij uitmaken wie de titel zou grijpen. In eindsprint was het Mark Laarhoven die enigszins verrassend maar zeker overtuigend won en daarmee voor de 4e maal Gils Kampioen werd. Joris van Dongen en Koen Meijs zorgden eindelijk weer eens voor een volledig Gils podium.

Midden-Brabant Poort Omloop / finale Holland Cup

Na de show van TT Smits was het tijd voor de ontknoping van het wielerweekend. Ieder jaar weer is het een indrukwekkend gezicht als de renners gevolgd door een enorme volgkaravaan Gilze doorkruisen voor de 4 plaatselijke finalerondes van de Midden-Brabant Poort Omloop. Voor het eerst in de historie zou deze wedstrijd beslist worden door een massasprint. Zou dat wel goed gaan in de smalle finishstraat? Het ging goed. De talentvolle Arvid de Kleijn die aast op een profcontract was duidelijk de sterkste voor de Duister Alexander Krieger en de sterke baanwielrenner Youri Havik. Met een 16e plek werd de Brit Alex Richardson daarnaast winnaar van de Holland Cup. Van alle kanten werd bevestigd dat deze nieuwe competitie van 4 internationale wedstrijden door de finale in Gilze op waardige wijze was afgesloten.

Met de jonge band The Attic (B) was het ten slotte nog lang nagenieten op het horecaplein. Als Organisatie nemen we nu even gas terug en gaan in het najaar weer aan de slag met de voorbereidingen voor het Wielerweekend Gilze dat op 27 en 28 juni 2020 zal plaatsvinden