Ploegentijdrit

De Ploegentijdrit Gilze wordt voor de 14e maal verreden. Na de primeur in 2007, is deze wedstrijd uitgegroeid tot de grootste ploegentijdrit voor recreanten in Nederland. Naast de vele lokale en regionale ploegen, hebben teams uit alle delen van Nederland en zelfs van over de grens, de weg naar Gilze gevonden. De professionaliteit en entourage van de Ploegentijdrit is de afgelopen jaren sterk gegroeid zonder dat dit ten koste is gegaan van het gemoedelijke karakter van de wedstrijd. Zo stonden in 2018 de dames van Team Sunweb aan de start ter voorbereiding op de Giro Rosa.

De Ploegentijdrit Gilze is speciaal bedoeld voor recreantenteams met of zonder wedstrijdervaring. Daarnaast zijn ook wedstrijdteams en clubs/verenigingen met een licentie van de KNWU of andere wielerbond van harte welkom. Het is juist de kracht van de Ploegentijdrit Gilze dat ploegen uit alle geledingen kunnen deelnemen om hun eigen topprestatie te realiseren.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dit geldt ook zeker in Gilze. Daarom zal de wedstrijd opnieuw geopend worden met een speciaal startblok voor jeugdploegen, met of zonder wedstrijdlicentie. Graag laten we hen kennis maken met de moeilijkste discipline van de wielersport.

Het fenomeen ‘ploegentijdrit’

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werd de ploegentijdrit welhaast tot kunstvorm verheven door de illustere TI-Raleigh ploeg onder leiding van de in 2011 overleden Peter Post. De renners van Post wilden altijd en overal winnen, maar in het bijzonder de ploegentijdrit mocht niet verloren worden. De TI-Raleigh ploeg introduceerde dan ook als eerste een nieuw systeem om te wisselen. Alle ploegen reden in die tijd in een dubbele waaier. Het was de renner Gerben Karstens die het “systeem-Post” in 1978 invoerde: de negen renners reden in een enkele waaier waarbij de sterksten langer op kop reden dan de zwaksten. Het nieuwe systeem was onnavolgbaar en zeer succesvol. De winst in beide ploegentijdritten in de Tour de France van 1980 heeft mede de basis gelegd voor de eindoverwinning van Joop Zoetemelk.

De druk binnen de ploeg was enorm. De mindere tijdrijders waren niet alleen bang hun portie werk niet naar behoren te kunnen volbrengen. Ze vreesden daadwerkelijk hun ploegmakkers niet bij te kunnen houden. Sterker nog, de klimmer Bert Pronk werd in diezelfde tour van 1980 door zijn eigen team buiten de tijdslimiet gereden.

Hoewel wielrennen een individuele sport is, maakt juist de wisselwerking tussen de snelheid van een enkeling en de samenwerking met meerderen, de ploegentijdrit tot een der mooiste onderdelen van de wielersport.

Partner Ploegentijdrit Gilze

De Ploegentijdrit Gilze wordt mede mogelijk gemaakt door TeleIDEA