Ploegentijdrit GilzeDe Ploegentijdrit Gilze wordt dit jaar voor de 11e maal verreden. Na de primeur in 2007, is deze wedstrijd uitgegroeid tot een van de grootste recreantenwedstrijden in Nederland. Naast de vele lokale en regionale ploegen, hebben teams uit alle delen van Nederland en zelfs van over de grens, de weg naar Gilze gevonden. De professionaliteit en entourage van de Ploegentijdrit is de afgelopen jaren sterk gegroeid zonder dat dit ten koste is gegaan van het gemoedelijke karakter van de wedstrijd. Met trots en vertrouwen wordt uitgekeken naar de editie van dit jaar, die opnieuw verreden zal worden op een prachtig, maar selectief parcours, dat voor een deel door het centrum en het mooie buitengebied van Gilze voert.

De Ploegentijdrit Gilze staat open voor wedstrijdteams en clubs/verenigingen die in het bezit zijn van een licentie van de KNWU of andere wielerbond. Daarnaast zijn ook recreantenteams met of zonder wedstrijdervaring van harte welkom. Het is juist de kracht van de Ploegentijdrit Gilze dat ploegen uit alle geledingen kunnen deelnemen om hun eigen topprestatie te realiseren.

 

Het fenomeen ‘ploegentijdrit’

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werd de ploegentijdrit welhaast tot kunstvorm verheven door de illustere TI-Raleigh ploeg onder leiding van de helaas in 2011 overleden Peter Post. De renners van Post wilden altijd en overal winnen, maar in het bijzonder de ploegentijdrit mocht niet verloren worden. De TI-Raleigh ploeg introduceerde dan ook als eerste een nieuw systeem om te wisselen. Alle ploegen reden in die tijd in een dubbele waaier. Het was de renner Gerben Karstens die het “systeem-Post” in 1978 invoerde: de negen renners reden in een enkele waaier waarbij de sterksten langer op kop reden dan de zwaksten. Het nieuwe systeem was onnavolgbaar en zeer succesvol. De winst in beide ploegentijdritten in de Tour de France van 1980 heeft mede de basis gelegd voor de eindoverwinning van Joop Zoetemelk.

De druk binnen de ploeg was enorm. De mindere tijdrijders waren niet alleen bang hun portie werk niet naar behoren te kunnen volbrengen. Ze vreesden daadwerkelijk hun ploegmakkers niet bij te kunnen houden. Sterker nog, de klimmer Bert Pronk werd in diezelfde tour van 1980 door zijn eigen team buiten de tijdslimiet gereden.

Hoewel wielrennen een individuele sport is, maakt juist de wisselwerking tussen de snelheid van een enkeling en de samenwerking met meerderen, de ploegentijdrit tot een der mooiste en ook moeilijkste disciplines binnen de wielersport. Dit wordt bevestigd door het feit dat de laatste jaren de ploegentijdrit weer een prominente plaats heeft gekregen in de grote wielerrondes, zoals de Tour de France en de Giro. Vanaf 2012 is de ploegentijdrit voor professionele teams bovendien een gewaardeerd onderdeel van het officiële wereldkampioenschap.

Organisatie Ploegentijdrit Gilze

Voor meer informatie over de Ploegentijdrit in Gilze kunt u contact opnemen met:
Stichting Wielerweekend Gilze
T.a.v. Marc van Zanten
Lange Wagenstraat 7
5126 BA Gilze
+31 (0)161-452989 / +31 (0)6-52471989
info@wielerweekendgilze.nl