Midden-Brabant Poort Omloop

Het klapstuk van het wielerevenement is de wielerklassieker Midden-Brabant Poort Omloop (UCI Men Elite 1.2) die gelijktijdig met het criterium wordt verreden. Het parcours van deze wegwedstrijd voert vanuit Gilze langs mooie Brabantse dorpen zoals Bavel, Chaam, Alphen, Baarle-Nassau en Riel. Anders dan in voorgaande jaren, zal eerst een grote ronde (ca. 70 km) worden afgelegd die net de Belgische grens passeert. Hierna volgt nog drie keer een kleinere ronde (ca. 35 km) met twee kasseienstroken, gelijk aan het parcours van de voorgaande jaren. In drie plaatselijke omlopen zullen de renners vervolgens uitmaken wie de opvolger wordt van Arvid de Kleijn die in 2019 de snelste was in de massasprint van een uitgedund peloton.

Holland Cup

Drie jaar geleden beleefde Gilze de internationale primeur van de Midden-Brabant Poort Omloop. Bijna 200 (semi-)professionele renners afkomstig uit o.a. Bolivia, Australië, Zuid-Korea en Groot-Brittannië zorgden samen met de Nederlandse wielertop, voor een spannende wedstrijd en bloedstollende finale. De wereldwielerbond UCI was onder de indruk van de organisatie en sfeer in het ‘wielergekke’ Gilze. Logisch dat de Midden-Brabant Poort Omloop onderdeel werd van Holland Cup. Een jonge competitie die door gerenommeerde wedstrijden is geïntroduceerd om krachten te bundelen en meer (media-) aandacht te genereren. Die opzet lijkt geslaagd gezien de bekendheid en goodwill die de Holland Cup in korte tijd heeft gekregen. De live TV uitzendingen op regionale zenders en uitgebreide samenvattingen op Eurosport, hebben daar zeker aan bijgedragen.

Jubileumeditie

Kansen geven aan jonge talenten op een typisch Nederlands parcours met veel draaien en keren en niets ontziende kasseienstroken, is waar de Midden-Brabant Poort Omloop voor staat. De namen van de winnaars van de afgelopen twee edities spreken wat dat betreft voor zich. Julius van den Berg (EF Education First Pro Cycling) en Arvid de Kleijn (Rewal Readynez) hebben mede dankzij hun overwinningen in Gilze inmiddels een profcarrière.

Op 28 juni viert Gilze de 10e editie van de Midden-Brabant Poort Omloop. Een jubileum om trots op te zijn. Net als in 2019, is de Midden-Brabant Poort Omloop de finalewedstrijd van de Holland Cup. Op zondag aan het eind van de middag zal bekend zijn wie de opvolger is van Alexander Richardson en eigenaar wordt van de groene leiderstrui.

Programma Holland Cup:

Rabobank Dorpenomloop Rucphen – 8 maart 2020
Arno Wallaard Memorial – 18 april 2020
Ronde van Overijssel – 2 mei 2020
Midden-Brabant Poort Omloop – 28 juni 2020

After only a few years, the cycling classic Midden-Brabant Poort Omloop has reached a respected spot on the Dutch cycling calendar. With a solid budget, multi-year sponsorship partners and an ambitious organization, steps are taken forward every year. The upcoming edition is again part of a new international competition. A number of renowned Dutch UCI 1.2 races have joined forces and launched the Holland Cup. Thanks to the joint approach, most of these professional races will be broadcast live on the internet and regional TV channels, including extensive TV summaries on Eurosport. Therefore, on Sunday June 28th a strong, international and professional cycling peloton can be seen in Gilze. In cooperation with Bureau Cycling Service, the organization strives to get strong European continental teams, official training teams (U23) and hopefully some pro-continental teams to the start.

The tenth edition of the Midden-Brabant Poort Omloop takes place on a varied course of almost 35 km long. Each year the narrow roads, tricky cobbled sections and long windy roads provide a selective race with an exciting final.

The start of the race is on the “Bisschop de Vetplein” in Gilze. The peloton will pass seven times this nice central square, which is also included in the course of the criterium. After three local laps and almost 200 km, the finish is expected in Gilze around 17:30.

De Midden-Brabant Poort Omloop; een jonge ‘klassieker’

In de nazomer van 2010 bereikte een verzoek van de KNWU de Organisatie van het Wielerweekend Gilze. Men was op zoek naar een nieuwe wedstrijd voor de nationale clubcompetitie in 2011. Naar aanleiding van het succesvolle criterium “Hart van Gilze”, leek het voor de hand te liggen een dergelijke wedstrijd ook in Gilze te organiseren.

Vereerd met dit verzoek, werd na kort beraad besloten deze ‘handschoen op te pakken’. Op 10 juli 2011 kon Gilze dan ook genieten van een heuse wielerklassieker door het mooie (midden) Brabant. Na een spannende finale was het Erik Jan Kooiman die solo de finish passeerde, net voor het aanstormende peloton. Historie was daarmee geschreven. In de jaren daarna is de Midden-Brabant Poort Omloop als wegwedstrijd verder gegroeid en vaste waarde geworden op de (internationale) wielerkalender. Graag willen we in Gilze met deze wedstrijd en deelname aan de Holland Cup, een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van Nederlandse wielertalenten.

Winnaars Midden-Brabant Poort Omloop:

2011 – Erik Jan Kooijman
2012 – Erik Jan Kooijman
2013 – Sander Oostlander
2014 – Tom Vermeer
2015 – Twan Brusselman
2016 – Jens te Stroet
2017 – Jaap Kooijman
2018 – Julius van den Berg
2019 – Arvid de Kleijn

Organisatie/Organization Midden-Brabant Poort Omloop

Voor meer informatie over de Midden-Brabant Poort Omloop kunt u contact opnemen met
For more information about the Midden-Brabant Poort Omloop, please contact :
Stichting Wielerweekend Gilze
mbpo@wielerweekendgilze.nl