Midden-Brabant Poort Omloop

Het klapstuk van het wielerevenement is normaal gesproken de wielerklassieker Midden-Brabant Poort Omloop (UCI Men Elite 1.2) die gelijktijdig met het criterium wordt verreden. Door verplaatsing van het evenement naar september, is het dit jaar helaas niet mogelijk deze spectaculaire wegwedstrijd te organiseren. We moeten tot volgend jaar wachten tot bekend is wie de opvolger wordt van Arvid de Kleijn die in 2019 de snelste was in de massasprint.

Holland Cup

Vier jaar geleden beleefde Gilze de internationale primeur van de Midden-Brabant Poort Omloop. Bijna 200 (semi-)professionele renners afkomstig uit o.a. Bolivia, Australië, Zuid-Korea en Groot-Brittannië zorgden samen met de Nederlandse wielertop, voor een spannende wedstrijd en bloedstollende finale. De wereldwielerbond UCI was onder de indruk van de organisatie en sfeer in Gilze. Logisch dat de Midden-Brabant Poort Omloop onderdeel werd van Holland Cup. Een jonge competitie die door gerenommeerde wedstrijden is geïntroduceerd om krachten te bundelen en meer (media-) aandacht te genereren. Die opzet lijkt geslaagd gezien de bekendheid en goodwill die de Holland Cup in korte tijd heeft gekregen. De live TV uitzendingen op regionale zenders en uitgebreide samenvattingen op Eurosport, hebben daar zeker aan bijgedragen.

Aangepast programma Holland Cup:

Zaterdag 1 mei: Ronde van Overijssel
Zondag 6 juni: Midden-Brabant Poort Omloop
Zondag 29 augustus: Ronde van de Achterhoek
Zaterdag 11 september: Arno Wallaard Memorial
Zondag 26 september: Dorpenomloop Rucphen
Zaterdag 16 oktober: Ster van Zwolle

 

The highlight of the cycling event is normally the Midden-Brabant Poort Omloop (UCI Men Elite 1.2) that is held simultaneously with the criterium. By moving the event to September due to the pandemic, it is unfortunately not possible to organize this spectacular race this year. We have to wait until next year until it is known who will succeed Arvid de Kleijn, who was the fastest in the bunch sprint in 2019.

De Midden-Brabant Poort Omloop; een jonge ‘klassieker’

In de nazomer van 2010 bereikte een verzoek van de KNWU de Organisatie van het Wielerweekend Gilze. Men was op zoek naar een nieuwe wedstrijd voor de nationale clubcompetitie in 2011. Naar aanleiding van het succesvolle criterium “Hart van Gilze”, leek het voor de hand te liggen een dergelijke wedstrijd ook in Gilze te organiseren.

Vereerd met dit verzoek, werd na kort beraad besloten deze ‘handschoen op te pakken’. Op 10 juli 2011 kon Gilze dan ook genieten van een heuse wielerklassieker door het mooie (midden) Brabant. Na een spannende finale was het Erik Jan Kooiman die solo de finish passeerde, net voor het aanstormende peloton. Historie was daarmee geschreven. In de jaren daarna is de Midden-Brabant Poort Omloop als wegwedstrijd verder gegroeid en vaste waarde geworden op de (internationale) wielerkalender. Graag willen we in Gilze met deze wedstrijd en deelname aan de Holland Cup, een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van Nederlandse wielertalenten.

Winnaars Midden-Brabant Poort Omloop:

2011 – Erik Jan Kooijman
2012 – Erik Jan Kooijman
2013 – Sander Oostlander
2014 – Tom Vermeer
2015 – Twan Brusselman
2016 – Jens te Stroet
2017 – Jaap Kooijman
2018 – Julius van den Berg
2019 – Arvid de Kleijn