Midden-Brabant Poort Omloop

Primeur 2018: UCI Holland Cup

English version below

In 2017 beleefde de Midden-Brabant Poort Omloop (MBPO) een primeur. Voor het eerst werd de wedstrijd als een internationale 1.2 wedstrijd verreden als onderdeel van de UCI Europe Tour. Gilze maakte kennis met een bont gezelschap van sterke renners uit o.a. Australië, Bolivia en Zuid-Korea. Maar het was de Nederlander Jaap Kooijman die de wedstrijd na een spannende finale en bloedstollende sprint wist te winnen.

Geïnspireerd door de positieve reacties van de ploegen en het publiek, was de keuze snel gemaakt om de MBPO haar internationale status te laten behouden. Sterker nog, deze achtste editie is onderdeel geworden van een nieuwe internationale competitie. Zes Nederlandse UCI 1.2- koersen hebben de handen ineen geslagen en de Holland Cup gelanceerd. Een wedstrijdreeks waar sterke (pro-)continentale ploegen uit binnen- en buitenland aan deel kunnen nemen. Door de gezamenlijke aanpak zal een groot deel van deze profkoersen live te zien zijn op internet en regionale TV-zenders.

Het is een groot compliment dat de MBPO als relatief jonge klassieker, een mooie plek heeft verkregen tussen de gerenommeerde wedstrijden die samen de Holland Cup vormen.

Programma Holland Cup:

Dorpenomloop van Rucphen – 11 maart 2018
Arno Wallaard Memorial – 21 april 2018
Ronde van Overijssel – 12 mei 2018
Profronde van Noord-Holland – 13 mei 2018
Midden-Brabant Poort Omloop – 10 juni 2018
Ronde van Midden-Nederland – 26 augustus 2018

In samenwerking met bureau Cycling Service, streeft de Organisatie er naar om sterke Europese continentale ploegen, erkende opleidingsploegen en wellicht een aantal pro-continentale ploegen aan de start te krijgen.

De achtste editie van de MBPO wordt verreden op een afwisselend parcours van bijna 35 km lang. De smalle wegen, lastige kasseienstroken en lange waaierstukken, zorgen ieder jaar voor een selectieve koers met een boeiend wedstrijdverloop.

Na de start zal het peloton in totaal acht maal door Gilze trekken met passage over het Bisschop de Vetplein. Dit sfeervolle plein is ook opgenomen in het parcours van het criterium. Na bijna 200 km en vier plaatselijke finalerondes, wordt aansluitend op de laatste wedstrijd van het criterium, de finish van de klassieker in Gilze omstreeks 17.30 uur verwacht.

De combinatie van de klassieker met het wielercriterium maakt op zondag het wielerfeest compleet.

English version

After only a few years, the cycling classic Midden-Brabant Poort Omloop (MBPO) has reached a respected spot on the Dutch cycling calendar. With a solid budget, multi-year sponsorship partners and an ambitious organization, steps are taken forward every year. The upcoming edition is part of a new international competition. Six Dutch UCI 1.2 races have joined forces and launched the Holland Cup. Thanks to the joint approach, most of these professional races will be broadcast live on the internet and regional TV channels. Therefore, on Sunday June 10th a strong, international and professional cycling peloton can be seen in Gilze. In cooperation with Bureau Cycling Service, the organization strives to get strong European continental teams, official training teams (U23) and hopefully some pro-continental teams to the start.

The eighth edition of the Midden-Brabant Poort Omloop takes place again on a varied course of almost 35 km long. Each year the narrow roads, tricky cobbled sections and long windy roads provide a selective race with an exciting final.

The start of the race is on the “Bisschop de Vetplein” in Gilze. The peloton will pass eight times this nice central square, which is also included in the course of the criterium. After four local laps and almost 200 km, the finish of the MBPO is expected in Gilze around 17:30.

The combination on Sunday of the classic and the criterium completes the special and grand cycling event.

De Midden-Brabant Poort Omloop; een jonge ‘klassieker’

In de nazomer van 2010 bereikte een verzoek van de KNWU de Organisatie van het Wielerweekend Gilze. Men was op zoek naar een nieuwe wedstrijd voor de nationale clubcompetitie in 2011. Naar aanleiding van het succesvolle criterium “Hart van Gilze”, leek het voor de hand te liggen een dergelijke wedstrijd ook in Gilze te organiseren.

Vereerd met dit verzoek, werd na kort beraad besloten deze ‘handschoen op te pakken’. Op 10 juli 2011 kon Gilze dan ook genieten van een heuse wielerklassieker die vanuit het centrum van Gilze, door het buitengebied van de omliggende dorpen Chaam, Alphen en Riel voerde. Na een spannende finale was het Erik Jan Kooiman die solo de finish passeerde, net voor het aanstormende peloton. Historie was daarmee geschreven. In de jaren daarna is de MBPO als wedstrijd verder gegroeid en is het een vaste waarde geworden op de (internationale) wielerkalender.

Winnaars Midden-Brabant Poort Omloop:

2011 – Erik Jan Kooijman

2012 – Erik Jan Kooijman

2013 – Sander Oostlander

2014 – Tom Vermeer

2015 – Twan Brusselman

2016 – Jens te Stroet

2017 – Jaap Kooijman

Organisatie/Organization Midden-Brabant Poort Omloop

Voor meer informatie over de Midden-Brabant Poort Omloop kunt u contact opnemen met
For more information about the Midden-Brabant Poort Omloop, please contact :
Stichting Wielerweekend Gilze
mbpo@wielerweekendgilze.nl