Midden-Brabant Poort Omloop


Primeur 2017: 1.2 UCI wedstrijd

English version below

 

Daar waar steeds meer organisaties moeite hebben hun wedstrijd te behouden, wordt de aankomende zevende editie van de Midden-Brabant Poort Omloop (MBPO) juist opgewaardeerd naar een internationale 1.2 wedstrijd, die als onderdeel van UCI Europe tour verreden zal worden. Op zondag 9 juli zal in Gilze dan ook een internationaal en (semi-)professioneel deelnemersveld te bewonderen zijn. In samenwerking met bureau Cycling Service, streeft de Organisatie er naar om sterke Europese continentale ploegen, erkende opleidingsploegen en wellicht een aantal pro-continentale ploegen aan de start te krijgen.

De MBPO wordt verreden op een afwisselend parcours van bijna 37 km lang. De smalle wegen, lastige kasseienstroken en lange waaierstukken, zorgen ieder jaar voor een selectieve koers met een boeiend wedstrijdverloop.

Na de start zal het peloton in totaal acht maal door Gilze trekken met passage over het Bisschop de Vetplein. Dit centrale plein is ook opgenomen in het parcours van het criterium. Na vier laatste plaatselijke rondes, wordt na bijna 200 km en aansluitend op de laatste wedstrijd van het criterium, de finish van de klassieker in Gilze omstreeks 17.30 uur verwacht.

De combinatie van de klassieker met het wielercriterium maakt op zondag het wielerfeest compleet.

English version:

After only a few years, the cycling classic Midden-Brabant Poort Omloop (MBPO) has reached a respected spot on the Dutch cycling calendar. With a solid budget, multi-year sponsorship partners and an ambitious organization, it is this year to make another step forward. While more and more organizations struggle to maintain their race, the upcoming seventh edition of the MBPO is properly upgraded to an international 1.2 race, which will be held as part of the UCI Europe Tour. Therefore, on Sunday July 9th a strong, international and professional cycling peloton can be seen in Gilze. In cooperation with Bureau Cycling Service, the organization strives to get strong European continental teams, official training teams (U23) and hopefully some pro-continental teams to the start.

The seventh edition of the Midden-Brabant Poort Omloop takes place again on an varied course of almost 37 km long. Each year the narrow roads, tricky cobbled sections and long windy roads provide a selective race with an exciting final.

The start of the race is on the “Bisschop de Vetplein” in Gilze. The peloton will pass eight times this nice central square, which is also included in the course of the criterium. After four local laps and almost 200 km, the finish of the MBPO is expected in Gilze around 17:30.

The combination on Sunday of the classic and the criterium completes the special and grand cycling event.

Foto: John Kuijsters

De Midden-Brabant Poort Omloop; een jonge ‘klassieker’

In de nazomer van 2010 bereikte een verzoek van de KNWU de Organisatie van het Wielerweekend Gilze. Men was op zoek naar een nieuwe wedstrijd voor de nationale clubcompetitie in 2011. Naar aanleiding van het succesvolle criterium “Hart van Gilze”, leek het voor de hand te liggen een dergelijke wedstrijd ook in Gilze te organiseren.

Vereerd met dit verzoek, werd na kort beraad besloten deze ‘handschoen op te pakken’. Op 10 juli 2011 kon Gilze dan ook genieten van een heuse wielerklassieker die vanuit het centrum van Gilze, door het buitengebied van de omliggende dorpen Chaam, Alphen en Riel voerde. Na een spannende finale was het Erik Jan Kooiman die solo de finish passeerde, net voor het aanstormende peloton. Deze sterke renner uit Lekkerkerk wist ook in 2012 de tweede editie van de Midden-Brabant Poort Omloop glorieus te winnen. In 2013 werd Sander Oostlander de winnaar door op imposante wijze uit de greep bleef van een grote kopgroep te blijven. De editie van 2014 werd op een gewijzigd parcours als een ‘vrije’ klassieker verreden. Hierdoor konden ook sterke continentale ploegen aan de start verschijnen. De kracht van deze ploegen werd bewezen door een overtuigende overwinning van Tom Vermeer die daarmee alle inspanningen van zijn ploeg CT Jo Piels bekwaam afmaakte. Ook de laatste twee jaar was het dit sterke team dat de overwinningen greep. In 2015 klopte het aanstormende talent Twan Brusselman in een spannende sprint zijn teamgenoot Patrick van der Duin en Bram de Kort van de Jonge Renner. De laatste editie werd onder apocalyptische omstandigheden in de finale, een ware slijtageslag die door slechts 34 renners werd overleefd. Uiteindelijk was het Rens te Stroet die de sterkste was van een kopgroep die bestond uit de 4 sterkte renners in de koers.

Organisatie/Organization Midden-Brabant Poort Omloop

Voor meer informatie over de Midden-Brabant Poort Omloop kunt u contact opnemen met
For more information about the Midden-Brabant Poort Omloop, please contact :
Stichting Wielerweekend Gilze
T.a.v. Jan-willem van den Heuvel (Koersdirecteur / Race Director)
Van Heinsberstraat 92
5126 HN Gilze
+31 (0)6-13307149
mbpo@wielerweekendgilze.nl