Hart van Gilze


Na een lange afwezigheid is het Hart van Gilze sinds 2010 terug op de wielerkalender van de KNWU. De terugkeer van een oude wielertraditie is een groot succes geworden en de boeiende wedstrijden van de laatste jaren krijgen ook dit jaar een vervolg.

Op het aantrekkelijke en snelle parcours dat dwars door het centrum van Gilze voert, zullen drie wedstrijden onder auspiciën van de KNWU verreden worden. Net als vorig jaar start de wielerdag met een gecombineerde wedstrijd voor Elite-/Beloften-dames. Dat het dames-wielrennen in de lift zit werd de laatste jaren in Gilze bewezen door een groot deelnemersveld en spannende wedstrijden op hoog niveau.

Na de dameswedstrijd komen de Amateurs aan de start in het Hart van Gilze. Renners met een Amateur- of Sportklasse-licentie zullen ’s-middags opnieuw zorgen voor spektakel op het traditionele klinkerparcours. Het slotakkoord wordt ook dit jaar gesloten door de lokale en regionale recreanten. Zij zullen in een ‘open’ wedstrijd voor veel publiek strijden om het inmiddels vermaarde “Open Gils Kampioenschap”. Om de wielerdag compleet te maken, zal tussen de wedstrijden voor de amateurs en de recreanten een zogenaamde dikke banden race verreden worden die speciaal bedoeld is voor de leerlingen van het basisonderwijs.

 

De terugkeer van een wielertraditie

De organisatie van het Wielerweekend Gilze had enkele jaren geleden al de ambitie uitgesproken om ook het roemruchte wielercriterium “Hart van Gilze” te doen terugkeren op de wielerkalender van de KNWU. Van 1952 tot en met 1991 werd dit criterium bijna elk jaar verreden met onder haar deelnemers klinkende namen als Rini Wagtmans, Cees Priem en Jan Raas.

Op zondag 18 juli 2010 werd na jaren afwezigheid, eindelijk weer een wielerronde gereden door het ‘hart’ van Gilze. Naast de wedstrijden voor de categorieën Junioren, Amateurs B en Amateurs A, vond onder grote publieke belangstelling, een spectaculaire vrije wedstrijd, het zogenaamde “Open Gils kampioenschap”, plaats.

De tweede editie in de zomer van 2011 werd op een nieuw en snel ‘klinkerparcours’ verreden met start en finish op het centrale en sfeervolle plein van Gilze. Voortbordurend op het succes van een jaar eerder, werd op dit plein een heus wielerdorp opgetrokken met plaats voor muzikale optredens op een groot podium en diverse horecagelegenheden. Het Hart van Gilze nieuwe stijl was daarmee definitief een feit. Ook dit jaar kan deze entourage weer verwacht worden. Gilze is niet voor niets 1 dag het centrum van de Nederlandse wielersport.

Organisatie Hart van Gilze

Voor meer informatie over het wielercriterium Hart van Gilze kunt u contact opnemen met:
Stichting Wielerweekend Gilze
T.a.v. Jan-willem van den Heuvel (Koersdirecteur)
Van Heinsberstraat 92
5126 HN Gilze
+31 (0)6-13307149
info@wielerweekendgilze.nl