Hart van Gilze

De terugkeer van een wielereditie

De organisatie van het Wielerweekend Gilze had enkele jaren geleden al de ambitie uitgesproken om ook het roemruchte wielercriterium “Hart van Gilze” te doen terugkeren op de wielerkalender van de KNWU. Van 1952 tot en met 1991 werd dit criterium bijna elk jaar verreden met onder haar deelnemers klinkende namen als Rini Wagtmans, Cees Priem en Jan Raas.

Op zondag 18 juli 2010 werd na jaren afwezigheid, eindelijk weer een wielerronde gereden door het ‘hart’ van Gilze. Naast de wedstrijden voor de Junioren (met als winnaar Dylan Groenewegen), Amateurs B en Amateurs A, vond onder grote publieke belangstelling, een spectaculaire vrije wedstrijd plaats, het zogenaamde “Open Gils kampioenschap”.

De tweede editie in de zomer van 2011 werd op een nieuw en snel ‘klinkerparcours’ verreden met start en finish op het centrale en sfeervolle plein van Gilze. Voortbordurend op het succes van een jaar eerder, werd op dit plein een heus wielerdorp opgetrokken met plaats voor muzikale optredens op een groot podium en diverse horecagelegenheden. Het Hart van Gilze nieuwe stijl was daarmee definitief een feit. Ook nu kan deze entourage weer verwacht worden. Gilze is niet voor niets een weekend lang het centrum van de Nederlandse wielersport.