Hart van Gilze

Na een lange afwezigheid staat het Hart van Gilze sinds 2010 weer op de wielerkalender van de KNWU. De terugkeer van een oude wielertraditie was een groot succes en de boeiende wedstrijden van de laatste jaren krijgen ook dit jaar een vervolg.

Op het aantrekkelijke en snelle klinkerparcours dwars door het centrum van Gilze, zullen drie wedstrijden verreden worden. De wedstrijddag start met een wedstrijd voor renners met een Amateur- of Sportklasse-licentie. Ervaring leert dat zij garant staan voor spektakel.

Hierna zullen de dames voor het nodige vuurwerk zorgen in de gecombineerde wedstrijd voor Elite, Beloften en Junioren. Dat het dameswielrennen in de lift zit werd de laatste jaren in Gilze bewezen door een groot deelnemersveld en spannende wedstrijden op hoog niveau.

Het slotakkoord wordt zoals gebruikelijk gesloten door de lokale en regionale recreanten. Zij zullen in een ‘open’ wedstrijd voor veel publiek strijden om het inmiddels vermaarde “Open Gils Kampioenschap”. Om de wielerdag compleet te maken, zal tussen de wedstrijden voor de dames  en recreanten, een Dikke Banden Race verreden worden die speciaal bedoeld is voor de leerlingen van het basisonderwijs.

De terugkeer van een wielereditie

De organisatie van het Wielerweekend Gilze had enkele jaren geleden al de ambitie uitgesproken om ook het roemruchte wielercriterium “Hart van Gilze” te doen terugkeren op de wielerkalender van de KNWU. Van 1952 tot en met 1991 werd dit criterium bijna elk jaar verreden met onder haar deelnemers klinkende namen als Rini Wagtmans, Cees Priem en Jan Raas.

Op zondag 18 juli 2010 werd na jaren afwezigheid, eindelijk weer een wielerronde gereden door het ‘hart’ van Gilze. Naast de wedstrijden voor de Junioren (met als winnaar Dylan Groenewegen), Amateurs B en Amateurs A, vond onder grote publieke belangstelling, een spectaculaire vrije wedstrijd plaats, het zogenaamde “Open Gils kampioenschap”.

De tweede editie in de zomer van 2011 werd op een nieuw en snel ‘klinkerparcours’ verreden met start en finish op het centrale en sfeervolle plein van Gilze. Voortbordurend op het succes van een jaar eerder, werd op dit plein een heus wielerdorp opgetrokken met plaats voor muzikale optredens op een groot podium en diverse horecagelegenheden. Het Hart van Gilze nieuwe stijl was daarmee definitief een feit. Ook nu kan deze entourage weer verwacht worden. Gilze is niet voor niets een weekend lang het centrum van de Nederlandse wielersport.